piątek, 11 marca 2016

Łasuch na diecie, czyli jak zrobić dobry krem czekoladowy


Krem z awokado



Chyba każdy pasjonat zdrowego odżywiania, słyszał już o tym cudzie. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste, a dodatkowo możemy dowolnie modyfikować krem. Podstawą jest bardzo miękkie, dojrzałe awokado, ciemne kakao/karob i coś do osłody, może to być miód, ksylitol, erytrol lub nawet zwyły cukier (czego nie polecem, ale jest to lepsza wersja niż słodzik). Można dodać odrobinę mleka zwierzęcego lub roślinnego, jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta. Ja lubię do takiego kremu dodawać zmielone na drobny pył orzechy laskowe oraz odrobinę mleka, dzięki czemu uzyskuje bardziej "nutellowy" smak. Drugą opcją są zmilone migdały lub banan.

Awokado najczęściej wrzucam do blendera, ponieważ wtedy uzyskuję najgładszą konsystencję. Można je również rozgnieść widelcem, jeżeli nie posiadacie blendera. Następnie dorzucam reszte składników czyli kakao ok. 1/2 łyżeczki i coś słodkiego: miód/erytrol.


Krem niskowęglowodanowy 


Drugą propozycją, która będzie doskonała dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub na redukcji jest krem z sera ricotta. Ser ricotta ma gładką, kremową konsystencję i delikatny smak, dzięki czemu doskonale nadaje się m.in. do zrobienia z niego smarowidła. Serek ten na 100g zawiera jedynie 1,8g W, 8,5g B i 10,6g T! Ostatnio króluje w mojej kuchni, ponieważ dobrze wpasowuje się we wiele przepisów.
Wracając do kremu: Do serka dodaję odrobinę mleka i mieszam, aby ser dobrze się z nim wymieszał. Następnie dodaję 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao i słodzę (miód/erytrol). Do tego kremu często dodaję, podobnie jak do kremu z awokado, orzechów laskowych lub migdałów. Tutaj również najczęściej korzystam z blendera, gdyż lubie bardzo gładką i kremową konsystencję, ale spokojnie możecie użyć łyżki lub widelca.


Propozycje podania


Możliwości jest wiele. Idealnie nadaje się do słodkich śniadań, kolacji czy też deserów. Oto kilka moich propozycji na użycie:
  • Nadzienie do naleśników;
  • Omlet na słodko;
  • Do posmarowania ciast, babeczek;
  • Do wafli ryżowych;
  • Do chleba (lub bułki) żytniego;
  • Dodatek do owsianki;
  • Do zjedzenia łyżeczką jako deser;
Dobra rada! Do kremu czekoladowego wspaniale smakuje chilli, zwłaszcza kiedy nie dodajemy do niego innych dodatków np. orzechów. Dodatkowo chilli jako ostra przyprawa jest małym wspomagaczem podczas redukcji wagi ciała. Jedym słowem wcinasz (w odpowiedniej ilości oczywiście ;) pyszny krem i chudniesz.

Jak widać, nawet żyjąc zdrowo i będąc na diecie można pozwolić sobie na coś słodkiego, co jednocześnie będzie pyszne i pełne wartości odżywczych np. witamin, białka czy też zdrowych tłuszczy. Pozostaje mi więc tylko życzyć smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz