Dziś kolejny przepis, ale tym razem w formie wytrawnej i niezwykle sycącej.
Po grillu ze znajomymi zostało nam sporo mięsa z kurczaka i warzyw, co więc można zrobić żeby się nie zmarnowały? Wybór padł na tortillę i był to strzał w dziesiątkę! Dzisiejszy przepis również jest w dwóch wersjach oraz jest wzbogacony o więcej zdjęć (za których jakość przepraszam, niestety musiałam użyć telefonu). Tortille przyrządziłam z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską, porem, pomidorem, papryką, cukinią, cebulą orazz sosem czosnkowym. Zniknęły błyskawicznie (nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia wszystkich) i jestem pewna, że gdyby nie pełne brzuchy to nie zostałaby nawet ta jedna.
Z tego przepisu można wykonać 6 większych tortilli lub ok. 8 mniejszych.
Sos:
1 mały jogurt naturalny
1/2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
szczypta cukru
pieprz, sól, bazylia(najlepiej świeża)
Do jogurtu wymieszanego z majonezem i oliwą dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie doprawiamy według własnych preferencji smakowych.
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki odżywki białkowej o smaku naturalnym (można zastąpić mąką)
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka masła lub dowolnego tłuszczu
1 łyżeczka soli
szczypta proszku do pieczenia
Następnie z ciasta robimy w miarę równy wałek i dzielimy go na mniejsze części (ja robiłam duże placki więc podzieliłam na 6 części).
Blat podsypujemy mąką, bierzemy kawałek ciasta i robimy z niego kulkę, którą lekko rozpłaszczamy. Następnie rozwałkowujemy ją aż uzyskamy placek o porządanej wielkości. Uwaga! Polecam przy rozwałkowywaniu często obracać placek i podsypywać go mąką, ponieważ ciasto przykleja się do blatu.
Mięso dowolnie przyprawiamy (u mnie pieprz, sól, kmin rzymski, curry) i podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy warzywa i jeszcze chwilę podsmażamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz