poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Idealny obiad na upały- placki z cukini


Z racji ostatnich upałów, postanowiłam zrobić lekki obiad, który idealnie pasuje na takie dni. Jest zdrowy, szybki i łatwy do wykonania oraz niesamowicie smaczny! Zapraszam do przepisu.

Składniki (3-4 osoby):

  1. 400g Cukini
  2. jedno duże jajko
  3. 4 łyżki mąki (najlepiej z pełnego przemiału)
  4. pęczek pietruszki
  5. łyżka musztardy
  6. dwie łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (polecam % z Piątnicy)
  7. dwa ząbki czosnku
  8. 1/4 cebuli
  9. sól, pieprz, kminek mielony, kmin rzymski (odrobina)
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty czosnek i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę odstawiamy na ok 10 minut do lodówki.


Patelnie smarujemy oliwą i czekamy, aż dobrze się rozgrzeje. Następnie wylewamy na patelnię niewielkie ilości ciasta i smażymy z każdej strony ok 2-4 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.


Placuszki najlepiej podawać z domowym sosem czosnkowym lub jogurtem i jakimiś warzywami. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz