Składniki (3-4 osoby):
- 400g Cukini
- jedno duże jajko
- 4 łyżki mąki (najlepiej z pełnego przemiału)
- pęczek pietruszki
- łyżka musztardy
- dwie łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (polecam % z Piątnicy)
- dwa ząbki czosnku
- 1/4 cebuli
- sól, pieprz, kminek mielony, kmin rzymski (odrobina)
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty czosnek i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę odstawiamy na ok 10 minut do lodówki.
Patelnie smarujemy oliwą i czekamy, aż dobrze się rozgrzeje. Następnie wylewamy na patelnię niewielkie ilości ciasta i smażymy z każdej strony ok 2-4 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.
Patelnie smarujemy oliwą i czekamy, aż dobrze się rozgrzeje. Następnie wylewamy na patelnię niewielkie ilości ciasta i smażymy z każdej strony ok 2-4 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.
Placuszki najlepiej podawać z domowym sosem czosnkowym lub jogurtem i jakimiś warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz