wtorek, 5 lipca 2016

Dietetyczne, niskokaloryczne chipsy



Jak wspominałam niedawno, do końca lipca odstawiłam wszelkiego rodzaju słodycze, chipsy itp.
Jednak co to za życie jak nie możesz pochrupać sobie chipsów podczas emocjonującego meczu czy też seansu filmowego! Z tej okazji, chciałabym się podzielić z wami moimi ulubionymi przepisami na zdrowe i niskokaloryczne chipsy domowej roboty :)

Chipsy warzywne


Potrzebne nam będą:
  • Marchewka, seler, pietruszka (korzeń), burak, ziemniaki (do wyboru)
  • Dowolne przyprawy: np. sól, pieprz, papryka, czosnek (moze być w proszku), cebula w proszku, płatki drożdżowe (serowy posmak)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Obieraczka do warzyw
Warzywa obieramy ze skórki. Obieraczką, kroimy je na bardzo cienkie plasterki. Następnie pokrojone warzywa mieszamy z oliwą i doprawiamy tak, aby przyprawy w miarę równomiernie pokryły nasze chipsy. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Plasterki rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały. W rozgrzanym piekarniku pieczemy je ok 15-20 minut.

Chipsy z jarmużu


Potrzebne nam będą:
  • Liście jarmużu
  • Dowolne przyprawy
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Liście myjemy i osuszamy. Liście możemy podzielić na drobniejsze kawałki. Następnie dokładnie pokrywamy je oliwą i przyprawamy. Liście rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały. Pieczemy ok. 5 minut w 150*C.

Są pyszne, zdrowe i o wiele mniej kaloryczne niż ich sklepowe wersje. Polecam każdemu miłośnikowi chipsów!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy artykuł, na pewno spróbuję przyrządzić takie dietetyczne chipsy!

    OdpowiedzUsuń