Jak wspominałam niedawno, do końca lipca odstawiłam wszelkiego rodzaju słodycze, chipsy itp.
Jednak co to za życie jak nie możesz pochrupać sobie chipsów podczas emocjonującego meczu czy też seansu filmowego! Z tej okazji, chciałabym się podzielić z wami moimi ulubionymi przepisami na zdrowe i niskokaloryczne chipsy domowej roboty :)
Jednak co to za życie jak nie możesz pochrupać sobie chipsów podczas emocjonującego meczu czy też seansu filmowego! Z tej okazji, chciałabym się podzielić z wami moimi ulubionymi przepisami na zdrowe i niskokaloryczne chipsy domowej roboty :)
Chipsy warzywne
Potrzebne nam będą:
- Marchewka, seler, pietruszka (korzeń), burak, ziemniaki (do wyboru)
- Dowolne przyprawy: np. sól, pieprz, papryka, czosnek (moze być w proszku), cebula w proszku, płatki drożdżowe (serowy posmak)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Obieraczka do warzyw
Warzywa obieramy ze skórki. Obieraczką, kroimy je na bardzo cienkie plasterki. Następnie pokrojone warzywa mieszamy z oliwą i doprawiamy tak, aby przyprawy w miarę równomiernie pokryły nasze chipsy. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Plasterki rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały. W rozgrzanym piekarniku pieczemy je ok 15-20 minut.
Chipsy z jarmużu
Potrzebne nam będą:
- Liście jarmużu
- Dowolne przyprawy
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Liście myjemy i osuszamy. Liście możemy podzielić na drobniejsze kawałki. Następnie dokładnie pokrywamy je oliwą i przyprawamy. Liście rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały. Pieczemy ok. 5 minut w 150*C.
Bardzo ciekawy artykuł, na pewno spróbuję przyrządzić takie dietetyczne chipsy!
OdpowiedzUsuń