Dziś bardzo krótki wpis w którym chciałabym wam wytłumaczyć, jak zrobić zakwas na chleb.
Potrzebujemy:
- Słoik (litrowy)
- Mąkę (jeżeli pieczecie chleb żytni razowy to użyjcie takiej mąki)
- Wodę
Następnego dnia do zakwasu dodajemy 2 łyżki mąki i 2-3 łyżki wody, mieszamy, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Procedurę powtarzamy codziennie.
Zakwas można używać po minimum 4 dniach ale najczęściej poleca się poczekać do 7 dni.
Można go przechowywać w lodówce. 3 godziny przed pieczeniem należy go wyciągnąć, dokarmić około 50g maki i 50g wody i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nowy zakwas można przygotować dodają do mąki i wody w nowym słoiku 1-2 łyżki starego zakwasu.
Kiedy zakwas jest już gotowy nie pozostaje nam nic innego, jak upiec pyszny, domowy chleb 🍞
Zawsze chciałam upiec własny chleb, ale lenistwo zabiło moja wenę. Zdecydowanie nie jest to trudne tak jak opisujesz, tylko to czekania przez 7 dni, czy nic się z zakwasem nie stanie i chleb nam wyrośnie mnie przeraża. jednak mam nadzieję kiedyś się przemóc i spróbować to zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę więcej owocnych wpisów.
Jeżeli nie masz czasu albo zwyczajnie nie chce ci sie robić zakwasu, możesz go kupić w piekarni :) Jutro bądź we wtorek będzie przepis z pysznym i zdrowym chlebem więc zapraszam do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i również pozdrawiam