niedziela, 15 maja 2016

Pieczemy chleb! - Zakwas


Dziś bardzo krótki wpis w którym chciałabym wam wytłumaczyć, jak zrobić zakwas na chleb.

Potrzebujemy:
  • Słoik (litrowy)
  • Mąkę (jeżeli pieczecie chleb żytni razowy to użyjcie takiej mąki)
  • Wodę
Przed rozpoczęciem pracy należy wyparzyć słoik wrzątkiem. Następnie do słoika dodajemy wodę i mąkę w proporcji 1:1. Najlepiej zacząć ok ok. 4 łyżek mąki i 4-5 łyżek wody (proporcja uwzględnia wagę), mieszamy. Następnie słoik przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Następnego dnia do zakwasu dodajemy 2 łyżki mąki i 2-3 łyżki wody, mieszamy, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Procedurę powtarzamy codziennie.

Zakwas można używać po minimum 4 dniach ale najczęściej poleca się poczekać do 7 dni.
Można go przechowywać w lodówce. 3 godziny przed pieczeniem należy go wyciągnąć, dokarmić około 50g maki i 50g wody i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nowy zakwas można przygotować dodają do mąki i wody w nowym słoiku 1-2 łyżki starego zakwasu.

Kiedy zakwas jest już gotowy nie pozostaje nam nic innego, jak upiec pyszny, domowy chleb 🍞 

2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam upiec własny chleb, ale lenistwo zabiło moja wenę. Zdecydowanie nie jest to trudne tak jak opisujesz, tylko to czekania przez 7 dni, czy nic się z zakwasem nie stanie i chleb nam wyrośnie mnie przeraża. jednak mam nadzieję kiedyś się przemóc i spróbować to zrobić!
    Pozdrawiam i życzę więcej owocnych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli nie masz czasu albo zwyczajnie nie chce ci sie robić zakwasu, możesz go kupić w piekarni :) Jutro bądź we wtorek będzie przepis z pysznym i zdrowym chlebem więc zapraszam do spróbowania! :)
    Dziękuje i również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń